Kiedy pracodawca zaliczy wydatki na catering do kosztów uzyskania przychodów

Wydatki na catering dla pracowników mogą stanowić dla pracodawcy koszt uzyskania przychodów. Zapewnienie pracownikom posiłków można uznać za przejaw starań pracodawcy o poprawę warunków i atmosfery pracy, a w konsekwencji zwiększania jej wydajności, co ma wpływ na osiągane przychody.

Publikacja: 30.10.2023 02:00

Kiedy pracodawca zaliczy wydatki na catering do kosztów uzyskania przychodów

Foto: Adobe Stock

Koszty uzyskania przychodu są elementem mającym wpływ na dochód podlegający opodatkowaniu. Decydujące znaczenie dla zaliczenia określonych wydatków do kosztów uzyskania przychodów ma związek tych wydatków z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Związek wydatków na catering z przychodami

Pozostało 97% artykułu

Treść dostępna jest dla naszych prenumeratorów!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach e-prenumeraty Rzeczpospolitej. Korzystaj z nieograniczonego dostępu i czytaj swoje ulubione treści w serwisie rp.pl i e-wydaniu.

Spadki i darowizny
Ten testament wywołuje najwięcej sporów. Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok
Prawo karne
Akta znalezione w domu Zbigniewa Ziobry. Prokuratura przekazała nowe informacje
ABC Firmy
Firma zapłaci prawie 240 tys. zł kary. Wszystko przez zgubionego pendrive'a
Zawody prawnicze
Adwokaci apelują do Tuska. Chcą uchylenia rozporządzenia MS
Praca, Emerytury i renty
Czternasta emerytura z wieloma znakami zapytania. Będzie podwyżka?
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?