Tak świętują duzi chłopcy

W tym roku przypada dziesięciolecie Mirazur, restauracji prowadzonej przez Mauro Colagreco, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie.

Aktualizacja: 22.09.2016 20:07 Publikacja: 22.09.2016 17:56

Tak świętują duzi chłopcy

Foto: Fotorzepa, Justyna Adamczyk

Urocza restauracja położona jest we francuskim Menton zaledwie 100 metrów od przejścia granicznego z Włochami. Prosty budynek został niemal przyklejony do skał urwiska nad Morzem Śródziemnym. Ogromne przeszklenia ukazują zapierający dech w piersiach widok na panoramę miasta, wspaniale oświetloną marinę i morze. I mimo niezwykle wysokich odznaczeń: cztery czapki od żółtego Gault & Millau, dwie gwiazdki od czerwonego Michelin oraz szóste miejsce w rankingu The World's 50 Best, byłby to po prostu kolejny znakomity adres na kulinarnej mapie świata. Byłby, gdyby nie postać jej szefa.

Pozostało 95% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kultura
Festiwal Millennium Docs Against Gravity. Kim są zwycięzcy?
Kultura
Nowa instytucja kultury - Instytut Różnorodności Językowej Rzeczypospolitej
Kultura
Noc Muzeów, czyli spacer do przeszłości i przyszłości
Kultura
Rząd: Prawo twórców do tantiem w sieci niezbywalne. Co na to Netflix i Spotify?
Kultura
Teatr Dramatyczny i Stary do obsadzenia. Niedługo poznamy nazwiska dyrektorów